Muro Box – moderne muziekdoos met versnellingsbak en app

De afgelopen maand (augustus 2020) zijn de eerste 1655 stuks van deze moderne speeldoos geleverd aan crowdfunders. Het is een Taiwanese uitvinding van Dr. Chen-Hsiang Feng (US patent 9842575) met behulp van een 3D printer en in samenwerking met Kyooh Precision Industry. De enige muziekdoosfirma in Taiwan en met 40 jaar ervaring in traditionele types. Het is een echte programmeerbare cilinder, die een kam plukt. Er is vier jaar gewerkt aan prototypes van deze ‘music robot in a box (muro)’ en het ontwerp van de app. Het geheel bestaat uit 200 onderdelen, in en op een houten doos (foto 1). De productie is absoluut precisie werk, elk onderdeel mag slechts een afwijking hebben van maximaal 0,01 mm.

Wat kun je er allemaal mee ?

  1. Je eigen muziek componeren. Ook mogelijk als interactief spelletje.
  2. Ongelimiteerd een MIDI file uploaden uit de cloud bieb
  3. Je eigen playlist samenstellen
  4. Afstandsbediening met WIFI (speciale app)
  5. Een wekker met je favoriete muziek
  6. Melodieën zoeken op steekwoorden

Hoe werkt het (foto 2) ?

 

De speeldoos heeft programmeerbare flexibele pinnen en een kam met 20 tanden. De ‘cilinder’ of kamschijven kennen een koppelingssysteem zoals in een auto. Je vindt het ook bij bewegende automaten. Elke draaiende ratel kamschijf heeft acht pinnen. Muro Box werkt dus met een achtste noot (trilling). Een micro controle systeem stuurt de electromagneet van de kamschijf aan. Van C3 tot A5 zonder halve tonen. Het is gebleken, dat de vierkante vorm van de houten doos, de beste resonantie geeft.

Naast het koppelingssysteem is ook de pinstopper een innovatief onderdeel (foto 3). Deze stopper heeft een metalen veer met 20 tanden erop en die komen overeen met de speelkam. De belangrijkste functie van de metalen veer is om de pinnen terug te laten stuiteren, zodat ze in de juiste positie staan voor de volgende aanslag. Verder voorkomt het natrillen.

    Foto 3  Pinstopper             

Wil je in aanmerking komen voor de volgende levering (december 2020) zo rond de € 250. Dan kun je je registreren bij :  https://www.indiegogo.com/projects/muro-box-the-first-app-controlled-music-box--2#/ 

Indien je het hele proces van start naar prototype wilt volgen, zie de volgende website :  https://murobox.com/en/   

Met professionele software kun je ook alvast muziek componeren voor hun toekomstige speeldoos met een kam van 40 tanden.

Niko Wiegman kwam nog met een grappige aanvulling. In 1961 werden in de DDR al gestanste kamschijven gebruikt voor speeldoosjes (foto 4 en 5). De uitvinder was Herbert Gerbeth van de organisatie VEB Harmonie in Klingenthal. De kamschijven uit gehard messing hadden een dikte van 0,4 mm en een doorsnee van 23 mm inclusief de nokken of ‘pinnen’.  

                   

Foto 4  Kamschijf                                                                     Foto 5  DDR Speeldoos  VEB Harmonie - Herbert Gerbeth    

Zie de volgende websites : 

http://www.marxsen.de/ddr-d.html    (Duits)

https://www.mmdigest.com/Tech/DDRL/DDRL_en.html    (Engels)

     

*Dank aan Niko Wiegman voor het meelezen

 

Voor andere bijzondere verhalen met veel achtergrond info abonneer je op ons Bulletin